Pire Görünüşü
Erginleri 2,5 mm boyunda küçük ve kanatsızdır. Küçük iğnelerle kaplıdır ve ağızları çok keskindir.
Pire Davranışı, Beslenmesi ve Tabiatı
Ergin pireler, kurbanlarından kan emen parazitlerdir.
Pire larvaları ise, özellikle sindirilmemiş kan içeren ergin pirelerin dışkıları da dâhil olmak üzere, organik artıklardan beslenirler.
Üreme
Pire yumurtaları, konakçı üzerinde değil yerde, halılarda, kilimlerde, yatak örtülerinde, döşemelerde ya da yerdeki çatlaklarda kuluçka evresini geçirirler ve çoğu pire iki gün içinde yumurtadan çıkar.
Pire İstilasının Belirtileri
Pirelerin faal olduğuna dair birçok belirti vardır. En belirgin işaret ise evcil hayvanların sürekli kendilerini kaşımaları ve yalamalarıdır. Bu tür davranışlar, ergin pirelerin evcil hayvanın kanıyla beslenmesi sonucu evcil hayvanlara verdikleri rahatsızlıktan kaynaklanır. Ev sahibi ya da veterinerin, evcil hayvanı ve de kürkünü dikkatli bir şekilde incelemesi gerekir. İnsanlar üzerinde de kaşındırıcı ısırık izleri görülebilir. Bu durumda ise bir tıp doktoruna başvurulmalıdır çünkü pireler dışında da cildi tahriş eden başka hastalıklar olabilir. Ayrıca pire pisliği ve ergin pirelerin dışkıları, pirelerin faal olduğunun bir göstergesidir. Pire dışkısı, iri öğütülmüş karabiber tanelerine benzer ve konakçı evcil hayvanın yaşadığı hayvan yatakları, halılar, kilimler ve diğer yerlerde görülür.
Pireler Hakkında
Pireler harici parazitlerdir ve ergin pireler konakçılarının derileri üzerinde sürünürken görülebilirler. Ergin pireler ortalama 2,5 mm uzunluğundadır. Vücutları parlak ve kırmızımsı kahverengi rengindedir ve hayvanların kürklerinde rahat hareket etmelerini sağlayacak sıkıştırılmış mikroskobik tüylerle kaplıdır. Pirelerin kanatları olmasa da uzun mesafeler üzerinden sıçrayabilirler. Üç çift uzun bacakları vardır.
Kedi piresi, Türkiye’de en sık görülen pire cinsi olsa da köpek, insan ve fare pireleri de görülür. Pireler, genellikle köpekler, kediler, tavşanlar, sincaplar, sıçanlar, fareler gibi tüylü evcil ya da yırtıcı hayvanlardan beslenirler. İnsanlar, pireler için tercih edilen yiyecek kaynakları değillerdir ve sadece insanlardan beslenerek bir pire nüfusunun hayatta kalabilmesi mümkün değildir.
Dişi pire, yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakırlar. Sonra, bu yumurtalar konakçıdan yere düşüp halılara, yatak örtülerine ve mobilyalara yerleşebilirler ve 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar çıkar. Pire larvaları, ışığı tercih etmezler ve çatlaklarda ve yarıklarda buldukları organik maddelerden beslenirler. Yaklaşık 18 günde larvalar, etraflarına küçük koza yapı örerek pupa evresine geçerler. Yaklaşık 2 hafta sonra da ergin pireler çıkar ve yiyecek kaynakları aramaya başlarlar. Pireler, evcil hayvanların ve çiftlik hayvanları gibi diğer hayvanların bulundukları yerlerde büyük popülasyonlar halinde bulunurlar. Pire popülasyonunu ortadan kaldırmak için genellikle birçok yöntem bir arada kullanılır.
Pireler tarafından ısırılmış evcil hayvanlar durmadan kendilerini kaşırlar. Pireler aynı zamanda insanlardan da beslenirler ve bazı insanların pirelere karşı alerjileri olabilir. Pirelerin bazen tifo ve tülaremi gibi hastalıkları insandan insana taşıdıkları da görülür. pire ilaçlaması,Akrep ilaçlama,Örümcek ilaçlama