loading
HAŞERELER

Kulağakaçan (saç kesen) ilaçlama

Kulağakaçan Böceğinin Dış Görünümü

Kulağakaçanların geceleri insanlar uyurken insanların kulaklarının içine yuva yaptıklarına dair bir söylenti vardır. Bu sadece bir efsane olup hiçbir bilimsel gerçeğe dayanmamaktadır. Kulağakaçanların insanları korkutma nedenleri, karınlarının arka kısmında bulunan kıskaçlarıdır. Kulağakaçanlar bu kıskaçları, savunma ve diğer rakip kulağakaçanlardan kaçabilmek amaçlı kullanırlar. Türkiye’de yirmiden fazla kulağakaçan türü vardır. Boyları, türlerine göre değişiklik gösterir ve 5 – 25 mm arasındadır. İnce böceklerdir ve iki çift kanatları vardır. Bazı türleri, savunma amaçlı kötü kokulu bir sıvı üretirler. Kulağakaçanlar, aynı zamanda feromon (cinsel çekici koku) üretirler. Bilim adamları, bu feromonun kulağakaçanların neden büyük kümeler halinde birarada durmalarının nedeni olduğunu söylerler. Henüz gelişmemiş kulağakaçanlar (nimfler), kanatlarının olmaması dışında ergin kulağakaçanlara benzerler.

 

Davranışı, Beslenmesi ve Alışkanlıkları

Kulağakaçanlar geceleri faal olan böceklerdir. Gündüzleri, nemli yerlerdeki çatlakların içerilerine saklanırlar. Kayaların ve kütüklerin altında yaşarlar. Kulağakaçanlar bitki ve böcek yerler.

 

Kulağakaçanlar, kışın topraktaki küçük oyuklarda yaşarlar. İlkbaharda, dişiler yumurtalarını bu oyuklara bırakırlar ve yumurtalar çatlayana kadar beklerler. Dişiler, nimfler kendi yiyeceklerini bulabilecek hale gelene kadar onlara bakarlar.

 

Kulağakaçanlar ışığa gelirler. Yaz akşamları, sundurmalarda ve verandalarda oldukça sıkıntı yaratabilirler. Sabahları, geceden kalma minder gibi şeylerin altına toplanırlar.

 

Kulağakaçanlar, yiyecek bulmak amacıyla ya da hava değişikliklerinden dolayı evlere girebilirler.

 

Kulağakaçanların Üremesi

Dişileri, toplam sayıları türlere göre değişse de ortalama 30 ile 50 arası bir sayıda yumurtlarlar. Yumurtadan çıktıktan sonra nimfler erginliğe ulaşmadan önce dört ya da beş kere kabuk değiştirirler.

 

 

Kulağakaçanların etrafta görülmeleri

Ev sakinleri, kulağakaçanları genellikle mutfak, banyo ve çamaşır odası gibi suyun olduğu yerlerde bulurlar. Kulağakaçanlar, aynı zamanda yatak odalarına ya da misafir odalarına da gelebilirler. Evin hemen hemen her yerinde görülebilirler.

 

Arı ilaçlama

Güve ilaçlama

Kulağakaçanlarla mücadelede en önemli şey saklanabilecekleri yerleri ortadan kaldırmaktır. Eğer saklandıkları yerler ilaçlamada atlanırsa, bu böceklerle mücadele etmek pek mümkün olmayacaktır.